Ohjeita myyntien käsittelyyn ja miten muut myynnit, eli myynnit toisesta järjestelmästä sekä maksutavat tulisi ottaa huomioon.
Procountor Solo on suunniteltu maksuperusteiseen kirjanpitoon. Tämän takia myynnit tulee ilmoittaa maksuperusteisesti eli milloin yrityksesi tilille on tullut rahaa.
Kirjanpitoa voidaan tehdä kolmella eri tavalla. Voit lukea alla olevasta linkistä miten nämä eroaa toisistaan.
Muistathan raportoida myyntisi maksuperusteisesti, jotta kirjanpitäjän työ, sinun veroilmoituksesi ja muiden raporttien tekeminen sujuisivat mahdollisimman vaivattomasti.
Laskutusmyynti
Procountor Solon kautta lähettämäsi myyntilaskut kohdistuvat pankista tulevan viitemaksuaineiston avulla suoraan tiliotenäkymälle. Näiden osalta sinun tarvitsee vain tarkastaa, että kohdistukset ovat oikein. Mikäli asiakas on näppäillyt viitenumeron väärin, tulee sinun kohdistaa lasku itse.
Procountor Solon käteiskuittitoiminto
Jos teet ohjelmistolla käteiskuitteja, tulee ne ilmoittaa alla olevan ohjeen mukaisesti. Jos saat maksun käteisenä tai korttimaksupäätteen kautta, emme pysty yhdistämään tuota tuloa automaattisesti.
Myynti muista järjestelmistä
Jos sinulla on yrityksesi käytössä korttimaksupäätteitä tai verkkokauppa, myynneistä pitää toimittaa raportti, jonka yleensä saa tulostettua maksupäätteestä tai verkkokaupasta (oma tekemä Excel ei valitettavasti kelpaa verottajalle).
Muista eritellä kaikki korttimaksut ja käteiset erikseen.
Huomioithan, että ilmoitat kaikki näiden muiden järjestelmien myynnit arvonlisäverokannoittain ja sisältäen arvonlisäveron.
- kokonaismyynnit erikseen per arvonlisäverokanta (alv-%)
- arvonlisäverokanta (alv-%) näkyvissä ja
- arvonlisäveron määrä eriteltynä.
Käteismyynnit -osuudessa kerrot kuinka paljon edellä ilmoitetuista myynneistä on tullut käteisellä kuukauden aikana. Myynnin kulut osuudessa ilmoitat paljonko esimerkiksi Netsin tai iZettlen korttikone on ottanut provisiota näistä edellä mainituista myynneistä. Näet tämän maksupäätejärjestelmän kuukausittaisesta raportista.
Muiden myyntien käsittely tiliotteella
Myynneille, joita ei ole tehty Procountor Solo ohjelman kautta, tulisi merkitä tiliotteella "Raportoin tulon myyntiraportilla" -vaihtoehdolla ja lisätä Muut Myynnit -osioon myyntiraportin.
1. Kun myynti edellämainituista järjestelmistä näkyy tilitapahtumissa, avaa tilitapahtumista tulo, jonka haluat kohdistaa myyntiraporttiin:
2. Valitse "Raportoin tulon myyntiraportilla":
3. Lisää kuukauden päätteeksi myyntiraportti Kirjanpitoaineisto > Muut Myynnit -osioon:
Yhteisömyynti (myynti muihin yhteisömyynnin maihin)
Yhteisömyynnin raportointi ilmoitetaan kirjanpitäjälle taas suoriteperusteisesti, joten sinun pitää toimittaa yhteisömyynneistä aineistot jo sinä kuukautena, kun tavara tai palvelu on luovutettu.
Yhteisömyynnit tulee kirjata Procountor Solon Myynnit -välilehden erittelyn kohtaan "Myynnit 0%" ja ne tulisi aina ilmoittaa kirjanpitäjälle esim. sähköpostiviestillä mahdollisimman pian, viimeistään kuun vaihteessa. Tämä sen takia, että kirjanpitäjän on tehtävä ilmoitus seuraavan kuun 20. päivään mennessä. Järjestelmä ei osaa erottaa yhteisömyyntejä muista myynneistä ja siksi tämä erillinen ilmoitusviesti kirjanpitäjälle on erittäin tärkeä, vaikka tekisitkin ilmoituksen itse.
Tilitykset
Mikäli talletat rahaa tilillesi, valitse Tilitys -vaihtoehto.
- Avaa Tilitapahtumat ja valitse tilitapahtumista talletuksesi, jonka haluat käsitellä ja paina Kohdista.
- Valitse vaihtoehdoista Tilitys.
Palautusten ja hyvitysten käsittely, yksittäinen kuitti tai lasku toisesta järjestelmästä 'Lisää kuitti'-toiminnon kautta.
Tilitapahtumien tuloon, joka on rahan palautus tai maksun hyvitys, tulee liittää tosite. Tosite voi olla kuva tai PDF tiedosto palautuskuitista tai hyvityslaskusta. Näin käsittelet palautuksen tai hyvityksen:
- Kuvaa palautus- tai hyvitystosite ja valitse 'Muu' ohjelman kysyessä sinulta mitä kuvasit.
2. Avaa Tilitapahtumat ja valitse tilitapahtuma, johon palautus / hyvitys liittyy ja paina 'Kohdista':
3. Valitse vaihtoehdoista 'Lisää kuitti':
4. Valitse kuvagalleriasta juuri kuvaamasi tai tallentamasi palautus- tai hyvitystosite.
Skenaariot erilaisista tapauksista rahan palautukseen ja hyvityksiin
Skenaario 1: Sooloyrittäjä käy ostamassa Kaupasta 100 euron edestä tavaraa, saa laskun, jota ei kuitenkaan vielä maksa. Sooloyrittäjä palauttaakin 50 euron edestä tavaraa takaisin. Kauppa lähettää hyvityslaskun, jossa on hyvitetty 50 euroa ja maksettavaa 50 euroa. Tällöin sooloyrittäjällä on alkuperäinen 100 euron lasku ja 50 euron hyvityslasku, jossa on maksettavaa kuitenkin 50 euroa. Sooloyrittäjä tekee 50 euron maksun Solossa ja liittää maksuun tositteeksi laskun, jossa oli 50 euron hyvitys ja 50 euron maksettava summa.
Skenaario 2: Sooloyrittäjä käy ostamassa Kaupasta 100 euron edestä tavaraa ja maksaa saapuneen laskun Solon kautta linkittäen maksusuoritukseen alkuperäisen 100 euron laskun. Mutta sooloyrittäjä tämän jälkeen palauttaakin 50 euron edestä tavaraa takaisin, jolloin kauppa lähettää hyvityslaskun, jossa on 50 euron hyvitys ja palauttaa 50 euroa tilille. Sooloyrittäjä linkittää 50 euron hyvityslaskun tilitapahtumaan ja kaikki kunnossa.
Skenaario 3: Soolorittäjä käy ostamassa Kaupasta 100 euron edestä tavaraa ja maksaa saapuneen laskun, mutta palauttaakin tämän jälkeen 50 euron edestä tavaraa takaisin. On sovittu, että kauppa ei palautakaan rahoja, vaan vähentää ne seuraavassa laskutuksessa. Sooloyrittäjän ei tarvitse tehdä mitään, koska seuraavassa laskussa on tämä “liikasuoritus” huomioitu pienentämässä loppusummaa. Jos ensimmäisessä ja seuraavassa laskussa on eri alv-kantoja, niin toisessa laskussa pitää laskuttavan yrityksen huomioida hyvityksen alv eriteltynä niin, että se täsmää aiempaan maksuun.
Miten käsittelen muut tulot tilitapahtumissa esim. korvaus, tuki tai muu tulo johon ei löydy kirjanpitotositetta?
-
Avaa Tilitapahtumat ja valitse tilitapahtumista korvaus, tuki tai muu tulo, jonka haluat käsitellä ja paina 'Kohdista':
2. Valitse vaihtoehdoista 'Muu tulo':
3. Kirjoita oikeassa laidassa olevaan viestikenttään kirjanpitäjälle tieto mikä korvaus, tuki tai muu tulo on kyseessä. Kirjoita kenttään myös, ettei tulosta ole olemassa kirjanpitotositetta. Näin kirjanpitäjä tietää miten kirjata tulo kirjanpitoon.